Danmarks bedste kundeservice

HØJSÆSON 2024

I perioden 1. januar til 31. marts 2024 vil vi have ekstraordinært travlt og derfor vil der være visse ændringer I vores købsbetingelser. 
Læs venligst om vores midlertidige ændringer HER

logo
0DKK 0.00
0 items
Ingen produkter i kurven

Danmarks bedste kundeservice

DKK 0.00
0 items
Ingen produkter i kurven

BRYLLUPSTRADITIONER

Har I ikke helt styr på de mange bryllupstraditioner? Hvilke I vil holde fast i, og hvilke, der ikke passer til jer og jeres store dag? Der er traditioner omkring de stort set alle dele af et bryllup, og vi har listet alle sammen op for dig i dette indlæg.

Her får du overblik over de klassiske bryllupstraditioner, men også de sjove bryllupstraditioner. Vi har kategoriseret dem således: før under og efter brylluppet, så du nemt har overblik over dem og ved, hvornår de forskellige traditioner skal bruges.

Se med her og bliv klogere.

Har I ikke helt styr på de mange bryllupstraditioner? Hvilke I vil holde fast i, og hvilke, der ikke passer til jer og jeres store dag? Der er traditioner omkring de stort set alle dele af et bryllup, og vi har listet alle sammen op for dig i dette indlæg.

Her får du overblik over de klassiske bryllupstraditioner, men også de sjove bryllupstraditioner. Vi har kategoriseret dem således: før under og efter brylluppet, så du nemt har overblik over dem og ved, hvornår de forskellige traditioner skal bruges.

Se med her og bliv klogere.

FRIERIET

Før brylluppet skal stå for døren, skal der forlovelsesring på ringefingeren.
Forlovelsen er et symbol på startskuddet til den livsrejse som I som par skal på sammen
og samtidig et symbol på, at brudgommen vil spørge sin udkårne, om hun vil dele resten af sit liv med ham.

Manden skal have svigerfars tilladelse (til at fri) før han må gå på knæ for sin udkårne. I dag frier de fleste mænd stadig til deres udkårne, men der er dog flere kvinder, der også frier til deres udkårne. Hver femte frieri foretages af en kvinde.

Kvinden må “kun” fri på skuddag. Ifølge gammel tradition lyder det, at kvinder udelukkende må fri til deres udkårne på skuddag, de resterende dage er det kun brudgommen, der må gå på knæ. 

“At gå på knæ”.  Langt de fleste går stadig ned på knæ for at fri. Det er en gammel tradition, der stadig hænger ved. I gamle dage, var der oftest kun 4 øjne, der overværede frieriet – den der frier og den der blev friet til. I dag er det blevet moderne at fri til større forsamlinger eller i andre anledninger og nogle kombinerer det med evt. barnedåben eller anden særlig begivenhed, hvor familien og vennerne er samlet.

Hvor skal ringen sidde? Forlovelsesringen skal sidde på venstre hånd,
da kærlighedens åre løber direkte mellem venstre ringefinger og hjertet.
Vielsesringen derimod skal sidde på højre hånd, da højre hånd bruges til at aflægge troskabsed i kirken.

Udsend Save the date kort (STD).  I USA er det en tradition at sende en form for
før-invitation (STD), der har til formål at reservere datoen for festen.
En STD udsendes som regel 10-12 måneder før festdagen, hvorefter en bryllupsinvitation vil blive sendt ud senere med opfølgende informationer.
I Danmark er der flere og flere brudepar, der udsender STD.
Vi tilbyder selvfølgelig også STD, så du kan sikre dig, at gæsterne får sat kryds i kalenderen i tide.

frieri, forlovelse, bryllup

UNDER PLANLÆGNINGEN

Kirken udsmykkes af brudeparrets venner og familie. Ifølge gammel skik er det venner og familie, der udsmykker kirken, så brudeparret bliver positivt overrasket, når de træder ind i kirken.

I dag er det dog ofte brudeparret selv, kirkens medarbejdere eller bryllupsarrangører, der står for den del.

Kirke, rådhus og andre steder. Traditionen om at blive gift i kirke, ligger langt tilbage. Dog bliver mange også og viet på rådhuset. I dag er det blevet meget moderne at finde andre alternative steder til vielsen som fx slot, gods eller andet, hvor brudeparrene samler vielsen, receptionen og festen samme sted.

Bryllupsfesten betales af bruden forældre. I gammel tro betales hele bryllupsfesten af brudens forældre, da brudgommen skal spare op for at kunne forsørge sin kommende kone og deres børn. Denne tradition er blevet forældet og de fleste brudepar betaler selv for festen. 

Vielsesringe. Ifølge ældgammel tradition skal der en vielsesring på både brudgommen og brudens hånd som et symbol på, at de nu er blevet ægtepar og har indgået livslange løfter til hinanden. Vielsesringen skal sidde på højre hånd. Dog er der mange, der “genbruger” sin forlovelsesring til selve vielsen, hvor ringen blot flytter placering på hånden. Der er ingen tradition for, at det skal være en ny ring.

bryllupstraditioner

Har du brug for hjælp til bryllupsplanlægning? → så kan du tjekke vores step-by-step bryllupsplanlægning her.


Brug for råd til bryllup på budget?
 →  så har vi et blogindlæg med sparetips til brylluppet.

vielse

Brudebuketten udvælges af brudgommen. Gommen skal sammensætte brudebuketten – uden indblanding fra nogen ifølge den klassiske bryllupstradition.

De fleste kvinder vil dog også gerne have indflydelse og derfor vælger de fleste brudepar i dag brudebuketten sammen.

 

Brudepiger, brudesvende og andre vigtige personer. Ifølge gammel tradition følges bruden op af kirkegulvet af sin far efterfulgt af enten brudepiger eller brudesvende. Disse står ligeledes klar til hjælp med at løfte brudens lange slæb eller slør. Brudepiger fungerer som brudens ekstra hænder på denne store dag.

I dag vælger de fleste brudepar at have en toastmaster, der agerer som en slags vært for festen, der sørger for at festen følger dagens program. Det er også oftest ham, gæsterne skal koordinere festindslag mv. med. En toastmaster bliver oftest nævnt i selve bryllupsinvitationen med oplysninger på vedkommende. 

Derudover kan I overveje, om I skal have en gavekoordinator, eller om I hellere vil benytte jer af fx Ønskeskyen

                                                                       

“Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt..”
“Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in your shoe” → i Danmark kender vi rimet som “noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt”, hvilket symbolisere lykke i brudens ægteskab. Vi bruger sjældent den sidste del “..og en mønt i din sko”. Gammel overtro lyder, at mønten skal symbolisere velstand i brudens fremtidige liv.

Noget gammelt: skal symbolisere, at bruden aldrig må glemme hendes fortid.
Det kan være brudekjolen, der er gået i arv, et smykke der er lånt eller måske et slør, der har været båret af en anden brud i familien.

Noget nyt: skal symbolisere det nye kapitel og nye liv som bruden skal til at dele med hendes kommende mand. Det er forholdsvist nemt at krydse denne del af, da der ofte er noget nyt bruden bærer. Såsom brudekjolen, nye sko, nye smykker,
nyt undertøj mv.

Noget lånt: skal symbolisere, at venner og familie altid vil være der for bruden.
Det kan være et smykke der lånes af familie eller veninde, dog må bruden aldrig låne noget fra en fraskilt kvinde, da det bringer uheld.

Noget blåt: skal symbolisere evigt troskab og loyalitet til brudens nye mand.
Ofte har bruden et blåt strømpebånd på, så det blå element indgår, men er gemt væk. Men det kan også være blå sko, et blåt element som bælte, blåt hårsmykke eller blå neglelak.

DAGEN OG NATTEN FØR BRYLLUPPET

Gommen må ikke se brudekjolen før bruden træder ind i kirken/rådhuset med den på. Det bringer uheld, hvis brudgommen ser sin brud i kjolen. Mange brude får derfor opbevaret sin brudekjole hos brudesalonen indtil brylluppet står for døren.

Natten før brylluppet, sover brudeparret hver for sig. Det siges, at det bringer uheld, hvis brud og brudgom forlader det samme hus for at blive gift.

Polterabend for det kommende brudepar. Polterabend stammer fra det tyske “poltern” og “abend”, der betyder “buldre, brage og larme” og “aften”. I gammel tro handlede det om, at vennerne kom og smadrede porcelæn og lertøj ude foran brudeparrets hjem for at skræmme onde ånder væk dagen før brylluppet, så brudeparret kunne leve lykkeligt. I dag afholdes polterabend tit et par uger før brylluppet og særskilt, men der er ingen regler for om polterabend ikke må holdes sammen – polterabend er “den sidste fest som ugift”, hvor brudeparrets tætteste venner kommer og fejrer brudeparret, for at markere et vigtig skift i livet for de to, der har bestemt at gifte sig. Mange starter med at holde polterabend særskilt og sidst på dagen slutter af sammen.

poltarbend

Planlægning af polterabend? Tjek vores blogindlæg med en masse polterabend idéer.

INDEN VIELSEN

Vejret på dagen har betydning for ægteskabet. I gammel overtro menes det, at vejret på bryllupsdagen fortæller ægteskabets fremtid. Er vejret gråt og stormfuldt, varsler det om tristhed. Er der solskin og godt vejr tyder det på et sundt og kærligt ægteskab.
I følge overtroen, afspejler vejret to dage før bryllupsdagen, et billede af brudgommens sind og vejret dagen før er et afbillede af brudens sind.

Gommens ankomst. Brudgommen ankommer til kirken med sin forlover “best man” ca. 30 minutter før vielsen – Gommen og forloveren skal sidde til højre oppe ved alteret, hvor brudgommen skal stå tættest på alteret.

bryllupstraditoner brudens tøj
bryllupstraditioner tøj

Brudens ankomst. Bruden ankommer som den sidste i kirken og følges ofte op ad kirkegulvet med sin far ved sin side. Ifølge traditionen er dette et symbol på, at kvinden går fra at være fars datter til sin kommende mands hustru. Dog er det tilladt, at bruden kan følges med sin brudepige, veninde eller et andet familiemedlem end sin far.

Tøjets farve har betydning. Bruden må kun bære hvidt eller hvidlige nuancer for at symbolisere hendes uskyld. Ingen andre gæster må bære hvidt, for dette kan fjerne fokus fra brudeparret.

Det siges at bære en kvindelig gæst rød kjole, er det for at signalere, at hun er gommens elskerinde eller, at hun gerne vil forføre ham.

Kvindelige gæster må i gammel tradition heller ikke bære sort, da sort er sorgens farve, og det er bandlyst at svigermoderen bærer sort, da dette betyder at svigermoderen ikke anerkender ægteskabet. Dog er det meget naturligt at bære sort til fester i dag. Mændene er undtaget, den sorte farve, da de fleste smokinger og jakkesæt er i sort.

Gæsterne må ikke være pænere klædt end brudeparret. Her skal de mandlige gæster være ekstra påpasselige, hvis gommen ikke bærer smoking, må de mandelige gæster heller ikke. De mandelige gæster må ifølge udsagn fra gamle dage heller ikke tage deres jakke af, før gommen smider jakken til bryllupsfesten.

Højre og venstre side i kirken. Brudens familie sidder til venstre i kirken – I gammel tradition sad kvinderne i nordsiden af kirken og mændene i sydsiden, hvilket har ført til traditionen om, at kvindens familie sidder til venstre side i kirken og mandens familie til højre.

Salmerne i kirken. Det er traditionens tro, at der synges salmer i kirken under vielsen.
I dag får mange kommende brudepar trykt samlerne i et sanghæfte med et program for dagen. 
Vi tilbyder selvfølgelig også smukke sanghæfter, hvor du kan samle dine salmer i, så I undgår at bruge kirkens gamle salmebøger.

BRYLLUPSTRADITIONER EFTER VIELSEN

bryllupstraditioner køretøj

Hesteskoen. Ved kirkens udgang lægges en hestesko, hvori der lægges blomsterpynt i, som skal symbolisere, at man går ind i lykken. Denne hestesko, skal ifølge traditionen samles op af brudgommen.

Ris på brudeparret. Der skal kastes ris på det nygifte par, når parret kommer ud af kirken/ rådhuset – dette er et tegn på frugtbarhed, og at man ønsker, at brudeparret snart får et barn. Fugle kan desværre ikke så godt tåle risene, vælg eventuelt rosenblade i stedet.

Dåserne bag bilen. Dåser og “Nygifte” skrevet bagpå bilen – Ifølge gammel overtro skal der dåser eller andet bag på bilen, når brudeparret kører væk fra kirken, for dette ville larme helt vildt og skræmme onde ånder bort fra brudeparret.

Gæsterne “bryder ind” og laver ballade i brudeparrets hjem. Traditionens lyder, at nogle gæster tager hjem til brudeparret imens brudeparret er til fotografering, og her efterlader vennerne en “sjov” hilsen som at fylde sengen med ris, kaste konfetti i hjemmet, filme toilettet ind med husholdningsfilm eller pakke ting ind i toiletpapir. Små “gaver” til brudeparret.

UNDER BRYLLUPPET

Brudebuketten kastes. Grib brudebuketten og du er den næste der bliver gift. Bruden kaster brudebuketten bagud og de ugifte kvindelige gæster står bagved og er klar til at gribe brudebuketten. 

Strømper og slør skal klippes. Gommens strømper skal klippes i slutningen af brudevalsen, hvor han løftes op af de mandelige gæster. Klipningen af strømpen symboliserer, at gommen ikke længere er på frie fødder og ikke behøves imponere potentielle partnere ved at kunne fremvise strømper uden huller i.

Brudens slør rives i stykker. Når brudens slør hives i stykker symboliserer det lykke samtidig med, at bruden nu ikke længere er en pige, men en kvinde. Det skulle efter sigende bringe lykke, hvis gæsterne tager et stykke af sløret med hjem. 

Brudens strømpebånd. Gommen skal kravle under brudens kjole og tage strømpebåndet af med tænderne og gerne imens de andre gæster kigger på. Bagefter kastes strømpebåndet ud blandt de mandelige singler og det vil bringe held til den der griber strømpebåndet.

Gommens underbukser vises. En sjov og ikke så udbredt tradition er, at under middagen på gæsternes opfordring, skal gommen trække lidt ned i bukserne og vise sine underbukser → en sjov gimmick kan være at have en sjov tekst på underbukserne fx “help, I’m just married”.

bryllupsnat
bryllupstraditioner brudebuket

Kys gommen, når bruden er væk. Traditionen lyder, at de kvindelige gæster skal kysse gommen, når bruden forlader sin plads ved bordet. Ligeledes skal de mandlige gæster kysse bruden, når gommen er væk.

Kys under og over bordet. Når gæster tramper i gulvet, skal brudeparret under bordet og kysse. Hvis gæsterne derimod slår med deres bestik mod tallerkenerne, skal brudeparret op på stolene og kysse.

Bryllupstaler – Hvem holder tale til brylluppet? Værten/toastmasteren, brudens far eller den person der gav bruden væk, gommens forlover og sidst men ikke mindst gommens tale til bruden. Dog er der mange brude, der også holder en bryllupstale. I dag vælger mange andre familiemedlemmer/venner at holde en tale eller andre festlige indslag.

Brudevalsen. Skal danses efter middagen, men inden midnat → alt andet bringer uheld. I gamle dage så man brudevalsen som et overgangsritual for parret går fra ugift til gift.

Brudeparret skærer bryllupskagen sammen. Ifølge gammel overtro skal gommen hjælpe bruden med at skære for, ellers kan brudeparret risikere ikke at kunne få børn. Derudover skal kvindens hånd holde om kniven og gommens hånd skal holde om kvindens hånd og føre kniven. Den første mundfuld skal brudeparret give til hinanden, inden gæsterne får lov at smage kagen. Derudover skal alle gæster smage kagen, da det ellers kan betyde uheld for brudeparret.

Gem et stykke af bryllupskagen. Brudeparret skal gemme et stykke af kagen og dette skal spises 1 år efter brylluppet, altså på deres første bryllupsdag eller efter deres første barns barnedåb.

EFTER BRYLLUPPET

Gommen bærer sin hustru ind af døren. Gamle bryllupstraditioner foreskriver, at gommen skal bære sin hustru ind over dørtærsklen, da man i gamle dage troede at dæmoner var særlig aktive og havde mest magt i livets overgange. Når brudgommen løfter bruden over dørtærsklen, er det et symbol på at beskytte sin brud mod ond magi.

Rejs på bryllupsrejse. Det er en tradition at rejse væk under varme og eksotiske omgivelser sammen. Dog er der ingen regler for, hvornår bryllupsrejsen skal finde sted, men mange vælger at gøre det, som en forlængelse af brylluppet. Bryllupsrejsen varer typisk 3-4 dage til en uges varighed, og der er heller ingen regler for destinationen.

Send takkekort. Det er en nyere tradition at udsende takkekort efter brylluppet. Send et personligt takkekort til dine gæster og tak dem fordi de kom og var med til at gøre jeres dag uforglemmelig. Sæt et punktum for festen med et smukt takkekort. Vi tilbyder takkekort til alle designlinjer, så I kan sikre den røde tråd gennem jeres fest.

bryllupstraditioner dagen derpå

Vi håber, det kunne give lidt mere overblik over de mange bryllupstraditioner. 
Måske vidste du ikke, at der var så mange traditioner og forhåbentligt
 blev du lidt klogere 🥰

Læs videre på vores blog og få hjælp til din festplanlægning✨ 
Husk også at vi har et helt bryllupsunivers, hvor du kan gå på opdagelse og finde masser af  inspiration, tidslinje til brylluppet og m.m.

Festlige hilsner
/Cloud Celebration

Scroll to Top