- FORSIDE
- /
- BLOG
- /
- BarnedÄb
- /
- Bryllup
- /
- Cloud Hacks
- /
- Konfirmation
- /
- Hvor mange drikkevarer skal man bestille til festenđ·đ„
Hvor mange drikkevarer skal man bestille til festenđ·đ„
NĂ„r du planlĂŠgger en fest, er det vigtigt at have nok drikkevarer â men ikke for meget. Forbruget afhĂŠnger af bĂ„de festtypen, gĂŠsterne og hvor lĂŠnge festen varer.
Her fÄr du en guide til, hvordan du bedst beregner drikkevarer til bryllup, konfirmation og barnedÄb.
Bryllup đ„ â En hel aften (og nat) med fest
Et bryllup er ofte en heldagsbegivenhed, hvor gĂŠsterne bliver til langt ud pĂ„ natten. Derfor skal der vĂŠre rigeligt med bĂ„de velkomstdrinks, vin til maden og festlige drikkevarer til dansegulvet. Her en gennemsnit udregning pĂ„ en fest med 60 gĂŠster.Â
Velkomstdrink: 1 glas per gĂŠst â 10 flasker mousserende vin
đœ Vin til middag:
Hvidvin (hvis relevant): 1 flaske per 3 gĂŠster â 20 flasker
RĂždvin: 1 flaske per 2 gĂŠster â 30 flasker
đ» Ăl & sodavand: 2-3 per gĂŠst â 150 enheder
đč Drinks efter middagen: 2-3 per gĂŠst â 5 flasker spiritus + mixere
đ„ Champagne til skĂ„l: 1 glas per gĂŠst â 10 flasker
đĄ Protip: Husk ogsĂ„ alkoholfrie alternativer â isĂŠr til gravide eller gĂŠster, der ikke drikker.
BarnedĂ„b đŒ â En afslappet sammenkomst
En barnedĂ„b er typisk en dagfest, hvor alkoholen spiller en mindre rolle. Mange gĂŠster er smĂ„bĂžrnsforĂŠldre, og festen slutter ofte tidligt. Vi har her lavet en beregning pĂ„ drikkevarer til en barnedĂ„b med 40 gĂŠster.Â
đ Velkomstdrink: 1 glas per gĂŠst â 6 flasker mousserende vin
đœ Vin til middag:
Hvidvin: 1 flaske per 4 gĂŠster â 10 flasker
RĂždvin: 1 flaske per 3 gĂŠster â 14 flasker
đ„€ Sodavand & saft: 2 per gĂŠst â 80 enheder
đ» Ăl (til de voksne): 1-2 per voksen â 30 enheder
đč FĂ„ drinks efter middagen (hvis aktuelt) â 2 flasker spiritus + mixere
đĄProtip: Overvej en sĂŠrlig bĂžrnevenlig drikkestation med saftevand og sjove sugerĂžr.
Konfirmation đč â Hygge og fejring uden natklubstemning
En konfirmation er en fest med bĂ„de familie og venner, men festen slutter typisk tidligere end et bryllup. Her er drikkevarer mere moderate, og der er ofte stĂžrre efterspĂžrgsel pĂ„ sodavand end pĂ„ alkohol. Her er en udregning af drikkevarer til en fest med 40 gĂŠster.Â
đ„ Velkomstdrink: 1 glas per gĂŠst â 6-7 flasker mousserende vin
đœ Vin til middag:
Hvidvin: 1 flaske per 4 gĂŠster â 10 flasker
RĂždvin: 1 flaske per 3 gĂŠster â 14 flasker
đ» Ăl & sodavand: 2 per voksen, 2 sodavand per barn â 80 enheder
đč Evt. drinks efter middagen: 1-2 per gĂŠst â 3 flasker spiritus + mixere
đĄ Protip: Husk rigeligt med sodavand og juice til bĂžrn og unge.

Dette er blot estimater â faktorer som festens varighed, vejret og gĂŠsternes prĂŠferencer kan pĂ„virke behovet. đđ·
SĂ„dan beregner du drikkevarer generelt đŸ
Uanset festtypen kan du bruge disse tommelfingerregler:
â
PlanlĂŠg ud fra varigheden â jo lĂŠngere fest, desto flere drikkevarer
â
Kombiner forskellige drikkevarer, sÄ der er noget for enhver smag
â
Hellere bestille lidt ekstra â mange leverandĂžrer tilbyder returret pĂ„ uĂ„bnede flasker
â
Overvej gĂŠsternes aldersfordeling â er der mange unge voksne, der drikker mere, eller ĂŠldre, der drikker mindre?
â Brug en drikkevareberegner.
Â
Andet at overveje nÄr du skal planlÊgge indkÞb af drikkevarer
 Hvilke typer drikkevarer passer til maden? đœïž
Bryllup: Ofte en 3-retters menu â anbefalinger til vin, fx hvidvin til forret og rĂždvin til hovedret.
Konfirmation: Buffet eller lettere retter â lettere vine eller Ăžl kan passe godt.
BarnedĂ„b: Ofte frokostmenu â mousserende vin eller lette vine fungerer godt.
Skal man leje eller kĂžbe drikkevarerne? đ
Fordele ved kĂžb: Man har fuld kontrol over udvalg og pris.
Fordele ved leje: Mange steder tilbyder “kĂžb og returnĂ©r uĂ„bnede flasker” â det kan vĂŠre en god lĂžsning.
Husk at tĂŠnke pĂ„ alkoholfrie alternativer! đ„€
GÊster, der ikke drikker alkohol, bÞr stadig have noget lÊkkert at skÄle med! Overvej:
Mocktails đč
LĂŠkre lemonader đ
Alkoholfri vin eller Ăžl đș
Hvordan undgĂ„r man at kĂžbe for meget eller for lidt? âïž
En tommelfingerregel: Hellere have lidt for meget end for lidt â men undersĂžg steder, hvor du kan returnere ubrugte flasker.
SpĂžrg venner/familie, der har holdt lignende fester, hvad deres forbrug var.
Med den rette planlĂŠgning sikrer du, at dine gĂŠster har noget at skĂ„le med â uden at du ender med for meget spild. đ„âš